Goda skäl att tro på Jesu uppståndelse

En legitim tro

Det finns flera goda skäl att tro på Jesu uppståndelse som ett historiskt faktum. Det är en i filosofisk mening legitim tro. Jag predikade (höll ett föredrag) om detta i Sjömarkenkyrkan 2016-04-03. Min predikan spelades in och jag har satt ihop ljudet med den PowerPoint som hör till.

I detta föredrag går jag igenom vilka ifrågasättanden av uppståndelsen som är vanliga, både de klassiska från en naturalistisk världsbild och de nutida mer försåtliga, från en överdriven postmodernitet. Jag går snabbt igenom vetenskapsteoretiska aspekter på frågan och gör en snabbskiss av de viktigaste skälen för att tro på uppståndelsen. Dessutom går jag igenom flera olika författare för den som vill lära sig mer i ämnet.

Tyvärr är ljudet inte felfritt. Brusreduceringen jag gjorde i Audacity blev en aning för aggressiv och vid exporten till video från PowerPoint uppstod dessutom några klipp i ljudet där enstaka ord fallit bort. Jag ber om ursäkt för detta, men innebörden i vad jag säger borde framgå, och ljudet är OK att lyssna på.

Du kan också titta i egen takt på presentationen.

Eller bara lyssna på ljudinspelningen.

En kommentar om mina skämt

I min predikan har jag några ställen där jag skämtar med vissa uppfattningar på ett sätt som kan tolkas som förenklat. Jag ansåg det rimligt i sammanhanget. Det annars ganska torra föredraget behövde lättas upp. Jag driver dock med uppfattningar, inte människor, och jag kan förklara det jag skämtar om mer nyanserat och utförligt, om det skulle krävas.

Världens mest framstående nytestamentliga forskare uttalar sig

I mitt föredrag hänvisade jag till N. T. Wright, som är en extremt välmeriterad nytestamentlig forskare. Utöver hans bok, tipsade jag om detta klipp.

Jesus är inte ett spöke

Som komplement till min predikan vill jag skicka med ytterligare ett par filmer. Den första är från Columbus Vineyard, där Rich Nathan och hans medarbetare levererar predikan efter predikan som är väl värda att lyssnas till. Årets påskdag gavs ytterligare några skäl att tro på Jesu uppståndelse, utöver de som jag hade i min predikan. Dessutom ger Rich Nathan en god undervisning om hur detta påverkar våra liv.

Gary Habermas diskuterar uppståndelsen med Antony Flew

Det finns sannolikt ingen som forskat mer om Jesu uppståndelse än Gary Habermas. Jag nämner honom i mitt föredrag. Han diskuterade uppståndelsen med en av 1900-talets mest inflytelserika ateister, Antony Flew i klippet nedan. (Flew förblev inte ateist livet ut, men det är en annan historia.)

Mina boktips

I min predikan tipsar jag om några böcker. Här presenterar jag dem med länkar för den som vill läsa mer.

The Son RisesThe Son Rises: Historical Evidence for the Resurrection of Jesus av William Lane Craih
En mycket lämplig introduktionsbok till ämnet. Boken är skriven för lekmannen och har få referenser. Craig har dock forskat utförligt i ämnet och talar utifrån stor sakkunskap.
The Resurrection of the Son of GodThe Resurrection of the Son of God av N. T. Wright
Världens troligen främste nytestamentliga forskare går detaljerat igenom hur man såg på döden, själens eventuella fortlevnad och uppståndelsen inom andra tempel-judendomen och den grekiska världen, och visar att det inte fanns några föreställningar till hands som skulle göra tron på Jesu uppståndelse till en lämplig lögn eller inbillning från lärjungarna. De var oförberedda och trodde på den kroppsliga uppståndelsen för att de mött den uppståndne. Detta är nog den viktigaste boken jag listar här, men den kräver en del förkunskaper.
The Case for the Resurrection of JesusThe Case for the Resurrection of Jesus Kindle Edition av Gary R. Habermas och Michael R. Licona
Gary Habermas är den jag nämner i föredraget som har en gigantisk databas med allt som är skrivet ur vetenskaplig och akademisk synvinkel om Jesu uppståndelses fakticitet. Tillsammans med Licona ger de en synnerligen väl underbyggd serie av argument för tron på uppståndelsen och motargument till andra förklaringar.
The Resurrection of JesusThe Resurrection of Jesus: A New Historiographical Approach av Michael Licona
Licona går igenom den historiografiska frågan om Jesu uppståndelse, dvs. han beskriver hur en historiker kan och bör arbeta för att på bästa sätt säkerställa en god beskrivning av historiska händelser. I denna tjocka (800 sidor) men svårfunna bok får man alltså en utförlig argumentation av hur historievetenskapen faktiskt stödjer tron på uppståndelsen.
The Resurrection of God IncarnateThe Resurrection of God Incarnate av Richard Swinburne
Brittisk filosof vars bok har som främsta värde att gå igenom det induktiva argumentet mot uppståndelsen. Eftersom Jesus var unik så är det fullt rimligt att just Han kunde uppstå.
Alive: A Cold-Case Approach to the ResurrectionAlive: A Cold-Case Approach to the Resurrection av J. Warner Wallace
Brottsutredare använder den abduktiva metoden för att hitta den troligaste förklaringen till något. Wallace använder här den metoden på Jesu uppståndelse. (I föredraget har jag en annan bok av Wallace på bild.)
Skeptikerns guide till JesusSkeptikerns guide till Jesus. Del 2: om Jesu identitet och uppståndelse
av Stefan Gustavsson
Stefan Gustavsson gör ett utmärkt jobb att sammanfatta de viktigaste argumenten kring Jesu gudomlighet och uppståndelse. Detta är den bästa boken på svenska och den är uppdaterad med mycket från de senaste årens forskning.
Är uppståndelsen sannÄr uppståndelsen sann? av Josh och Sean McDowell
Detta är en bok jag själv inte läst. Jag tar med den för att den är en kort introduktion av argumenten på svenska. Josh McDowell fick sitt stora genombrott som apologet på 70-talet med boken Evidence that demands a verdict, som jag personligen ser som ömsom bra och ibland ganska usel, speciellt i dess kritik av evolutionsläran. I den här boken samarbetar han med sin son.
This entry was posted in apologetik, predikan and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

One Response to Goda skäl att tro på Jesu uppståndelse

  1. Pingback: Usla kreationistiska argument, del 2, Tjocka släkten | itpastorn.nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.