Bloggar och annat jag följer

Detta är webbplatser om teologi, församlingsplantering, karismatik, religionsvetenskap, etc som jag följer via deras flöden. (Jag använder Newsblur för bloggar och Pocket Casts för podcasts, om någon undrar. Se mer på slutet.) Jag följer sammanlagt runt 250 webbplatser, men de flesta andra handlar om webbteknik. Jag ska inte trötta er med dem.

Skulle du vilja tipsa om en bra blogg så gör gärna det i kommentarfältet, men läs de specifika kommentarsreglerna för den här sidan längst ned först.

Församlingsplantering, mission, karismatik, kristet liv

entering His kingdom

David Wellstams läsvärda blogg med väl genomtänkta serier om olika ämnen. Välskrivet försvar av karismatik. Uppdateras ganska sällan sedan David blev tvåbarnspappa.

Hela Pingsten

Karismatik och rättvisa. Micael Grenholm är alltid utmanande men kanske något väl kategorisk i somliga formuleringar. Vi delar det faktum att John Wimber är vår största förebild.

FG-Nätverket

Det församlingsgrundande nätverket.

Pionjärbloggen

Olika skribenter från pionjärarbeten runt omkring i Sverige.

Präglad på Jesus

Peter Svanbergs blogg. Peter är ansvarig för pionjärarbetet i Equmeniakyrkan och var därmed handledare för mig när jag jobbade i Guntorp.

Hans Sundberg

En viktig person i mitt liv. Skriver fördjupande om teologi, inte om dagsaktuella frågor. Baptistisk-luthersk karismatiker!

Barnabasbloggen

Jonas Melin är en pionjär inom församlingsplantering med en anabaptistisk och karismatisk läggning. Har samma jobb som Peter Svanberg fast inom Alliansmissionen.

Anabaptist.nu

Webbplats för anabaptistiskt inspirerade personer i Sverige.

efterkristus.nu

Salt är bland det bästa som finns inom EFS. Här skriver Martin Alexandersson, Olof Edsinger, Jonas Hallabro och Jonas Nordén som lärt känna varandra genom just Salt. Radikal undervisning.

Alan Scott

Alan är pastor i Causeway Coast Vineyard, varifrån Healing on the Streets har utgått, och där de under de senaste två åren fått se fler komma till tro än någon annan europeisk församling jag känner till under de senaste 100 åren. Alan Scott skriver fördupande om teologiskt välförankrat lärjungaskap och ledarskap i en tid av andlig förnyelse och tillväxt. Uppdateras dock sällan.

Gå ut missions kampanjblogg

En missionsorganisation jag helhjärtat stödjer, som vill nå de onådda i Sverige och hela världen. Härliga vittnesbörd.

Predikningar med främst Rich Nathan från Vineyard Columbus

Sunda, utmanande, inspirerande, undervisande predikningar. De bästa jag hittat online.

Teologi

ReKnew

Greg Boyds blogg. ReThink everything you thought you Knew. Hur bra som helst! Guds rike handlar om att Gud reser upp ett folk som liknar Jesus. Djup teologi, filosofi, anabaptism, och inspiration! Missa inte heller podcasten med predikningar från den församling han där han jobbar, Woodland Hills.

Renewal Dynamics

Mycket läsvärd blogg med pentekostalt-karismatiskt perspektiv på teologin.

Roger E. Olson

Roger E. Olson är en ny bekantskap som på kort tid seglat upp och blivit en riktig favorit bland teologer för mig. Arminska pesrpektiv och en nödvändig kritik av neofundamentalismen som seglat upp inom vissa delar av amerikansk evangelikalism.

Larry Hurtado

För den som vill gräva riktigt djupt om den tidiga kristna rörelsen, textkritik och liknande. Akademisk, noggrann och uppbygglig.

Biblical & Theological Publications by Tyndale Scholars

Tyndale är ett av de tyngsta förlagen inom evangelikal kristenhet. Här tipsas om deras akademiska teologers insatser. Jag har inte hittat någon liknande sida från Zondervan.

Cruciform Phronesis (ungefär korsformad vishet)

Ett antal nordiska teologer som är postsekulär[a] med viss radikalreformatorisk prägel.

Apologetik

Quodlibeta

Den utan tvekan bästa apologetiska webbplatsen jag hittills haft nöjet att bekanta mig med! Skribenterna heter James Hannam, Humphrey Clarke och Jim S (han skriver aldrig ut sitt efternamn.)

BioLogos Blogs

Den enda blogg jag orkar följa om skapelse-evolution. Tar starkt ställning med utförliga argument för teistisk evolution.

Reasoanble Faith

William Lane Craigs har två podcasts som uppdateras nästan varje vecka. Reasonable Faith är apologetisk och går igenom aktuella händelser och aktuell debatt. Defenders är hans söndagsskola för vuxna, där han utförligt och systematiskt går igenom en evangelikal, icke-karismatisk, skolastisk systematisk teologi.

Chestertoncitat

Som titeln säger. Uppdateras alltför sällan med tanke på hur många goda citat som finns!

Gud finns nog

Vittnesbörd och ibland något argument. Mest vittnesbörd.

Claphaminstitutet

Samhällsdebatt och apologetik.

CredoAkademins blogg

Ditto.

Stefan Gustavsson – Samtid och sanning

Ditto. Alltid läsvärd och tydlig. Stefan har som ingen annan i Sverige tagit debatten med humanisterna (i Sturmarks tappning). Mitt enda förbehåll är att han inte tar kritiken av moderniteten på nog allvar och därför avhändar sig många av sina bästa argument.

Tro, vetande och vetenskap

Sture Blombergs apologetiska blogg som kommit av sig.

Not Even Wrong

Peter Woit ifrågasätter strängteori och idéer om multipla universum. Eftersom dessa teorier inte förmår ställa upp falsifierbara hypoteser menar han att de inte kan kallas vetenskap. Detta är inte en kristen blogg. Jag har ingen aning om vad Woit har för livsåskådning eller religiös tro, men att läsa honom slipar mina vetenskapliga förmågor. Själv hoppas jag att strängteorierna rymmer någon slags sanning. Jag tycker om tanken på att allt skapat innerst inne är vibrationer, Tolkienentusiast som jag är är!

Opinion, kommentarer, allmänt

Kristen opinion

Helena Edlund, Annika Borg och Johanna Andersson. Man måste inte vara konservativ för att vara oppositionell inom Svenska Kyrkan!

Religionsvetenskapliga kommentarer

Samarbete mellan lärare på svenska universitet och högskolor.

Salt och blandat

Helena Edlund skrev denna nu avsomnade blogg med ett språk som fångar läsaren. Vi behöver fler präster inom Svenska kyrkan som hon!

Stefan Swärd

En av Sveriges mest lästa kristna bloggar. Alltid läsvärd och tydlig men ibland lite för konstantinsk i kristendomsuppfattningen för min smak.

Signum och Signumbloggen

Katolsk tidning. Läsvärda artiklar av Ulf Jonson med jämna mellanrum.

Queerretorik

Den mest läsvärda granskningen av RFSL:s åsiktsmonopol.

Equmeniakyrkans blogg

Mitt samfunds blogg. Bra att hålla sig uppdaterad, men precis som samfundet i stort erbjuds här ömsom vin, ömsom vatten.

Läsarna

Slogan: bildning och fromhet.

Läsarpodden

Joel Halldorf och Patrik Hagman talar om en bok en gång per månad. Ibland jätteintressant, ibland inte.

Sveriges radio

Jag följer tre program via deras podcast.

 1. Människor och tro.
 2. Filosofiska rummet.
 3. Teologiska rummet.

Kommentarsregler

Om jag missat att nämna en blogg du gillar kan du nämna den i kommentarsfältet. Om den inte redan är nämnd kan det bero på flera faktorer:

 • Jag känner inte till den. Jag har inte jagat kristna bloggar med ljus och lykta.
 • Jag tycker inte den är intressant nog. Jag vill ha bloggar med substans och bloggar som skriver om ämnen som intresserar mig.
 • Jag vill i detta sammanhang bara lista bloggar som jag följer (eller har följt om de slutat att uppdateras) regelbundet. Jag läser betydligt fler
  inlägg än de som finns på bloggarna ovan. För att få vara med på listan krävs en jämn och hög standard!
 • Jag sympatiserar inte med den därför att argument som förs fram ofta inte är seriösa eller väl efterforskade. Om argument genom lösryckta citat, ogranskade andrahandskällor, guilt by association eller halmgubbar förekommer så tappar jag intresset. Flertalet väktarbloggar faller på detta kriterium. Likaså följer jag inget ifrån Seglora Smedja på grund av detta. Däremot följer jag regelbundet bloggar vars åsikter jag inte delar, vilket tydligt framgår av att listan ovan innehåller exempel på bloggare som ofta hamnar i motsatt ställning till varandra i sakfrågor.

Vad jag vill ha som förslag är webbplatser som åtgärdar den första punkten ovan! Förslag som bryter mot fjärde punkten kommer inte att publiceras. På den här sidan vill jag nämligen inte ha en debatt om andra webbplatsers brister. Sådan debatt kan föras på andra sätt eller vid andra tillfällen.

Däremot får du gärna föreslå din egen blogg! Blyghet är ingen kristen dygd.

Webbplatsen Kristna bloggare har ambitionen att samla just alla kristna bloggar på ett ställe. Jag tycker det är ett gott initiativ och hänvisar till dem för den som vill ha en mer komplett lista.

Varför Pocket Casts och NewsBlur?

Jag vill kunna växla mellan telefon, dator och platta och hålla koll på vad jag läst eller hört och inte. Pocket Cast synkar till och med positionen i en podcast så att jag kan börja på en enhet och fortsätta precis där jag var på en annan.

2 Responses to Bloggar och annat jag följer

 1. Anton says:

  Vad sägs om podcasten Aten och Jerusalem?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.